Authors:Sokol Gojnik, Zorana

Title:Odnos sakralne - liturgijske arhitekture i suvremenog grada na primjeru Zagreba

Source:International scientific conference "Rethinking urbanism" / Karač, Zlatko (ed). - Zagreb : Udruženje hrvatskih arhitekata ; Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata , 2012. 197-200 (ISBN: 978-953-6646-23-4).

Part of a CC journal:NE

Meeting:International scientific conference "Rethinking urbanism"

Location and date:Zagreb, Hrvatska, 19.5.2012.

Keywords:sakralna arhitektra; liturgijska arhitektura; ubanizam; Zagreb

Abstract:

Ovim radom namjera je ukazati na promjene u shvaćanju grada koje su obilježile 20. stoljeće i njihov odraz na sakralnu, specifično liturgijsku, arhitekturu potkrepljujući promišljanja rezultatima istraživanja na konkretnoj zagrebačkoj situaciji. Liturgijska arhitektura je u 20. stoljeću doživjela radikalnu promjenu značenja u urbanizmu grada u odnosu na prethodne povijesne obrasce. Taj fenomen, koji se uočava na široj europskoj i na hrvatskoj arhitektonsko-urbanističkoj sceni, će se ovim radom analizirati u kontekstu grada Zagreba. U 20. stoljeću simboličko strukturiranje grada zamjenjuje funkcionalističko i fragmentalno strukturiranje što je vidljivo u slijedu urbanističkih planova grada Zagreba, pa liturgijske građevine gube snažnu simboličku konotaciju. Povijesnu interpretaciju liturgijskih građevina (liturgijska građevina dominira prostorom npr. na trgu, u osi kompozicije trga ili u vizuri glavnih prometnica) polako tijekom 20. stoljeća zamjenjuje "markica" u urbanističkim planovima jednakovrijednog značenja kao i ostali javni sadržaji čime liturgijske građevine vrlo često prestaju biti nosioci slike grada. U prethodnim povijesnim razdobljima su liturgijske građevine najčešće gradile javne gradske prostore i pred sobom oblikovale gradske trgove izrazito jakog javnog karaktera, bivajući pri tom gotovo "kulisa" javnog gradskog prostora. U 20. stoljeću u Zagrebu se radikalno mijenja karakter vanjskog prilaznog prostora liturgijskim građevinama, te on vrlo često dobiva privatni karakter.

Type of meeting:Predavanje

Type of presentation in a journal:Full paper

Type of peer-review:International peer-review

Project / theme:054-0543089-2967

Original language: ENG

Category:Znanstveni

Research fields: Architecture and urban planning

Printed media:daContrib. to CROSBI by:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), 26. Sep. 2012. u 13:37 sati